.:Followers:.

Tuesday, February 15, 2011

Sedetik Bersama-Dia S.A.W


Ya Rasulullah ..

Nabi Muhammad SAW adalah manusia agung yang paling ideal dan sebaik-baik contoh sepanjang zaman . Semulia-mulia insan di dunia ini . Untuk mengingatkan kita semua , saya akan membawa momen detik-detik akhir kewafatan Baginda SAW . Marilah bersama-sama menghayati dan membayangkan betapa cintanya Rasulullah terhadap umatnya iaitu KITA SEMUA ~!

*****

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam . “Bolehkah saya masuk ?” tanyanya . “Maaflah , ayahku sedang demam,” kata Fatimah seraya membalikkan badannya dan menutup pintu . Kemudian dia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya kepadanya , “Siapakah itu wahai anakku ?” “Tak tahulah ayahku , orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,” tutur Fatimah lembut . Lalu , Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan . Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang . “Ketahuilah, dialah yang menghapuskan nikmat sementara , dialah yang memisahkan pertemuan di dunia . Dialah Malaikatul Maut ,” kata Rasulullah . Fatimah pun menahan ledakan tangisnya .

Malaikat Maut datang menghampiri baginda , tapi Rasulullah SAW menanyakan kenapa Jibril tidak ikut bersama menyertainya . Kemudian dipanggillah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia untuk menyambut roh kekasih Allah dan penghulu dunia itu . ”Jibril , jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah ?” tanya Rasulullah dengan suara yang amat lemah . ”Pintu-pintu langit telah terbuka , para malaikat telah menanti rohmu . Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu ,” kata Jibril . Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega , matanya masih penuh kecemasan .

”Engkau tidak senang mendengar khabarku ini ?” tanya Jibril . ”Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak ?” ”Jangan khuatir , wahai Rasulullah . Aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku , ’Kuharamkan syurga bagi sesiapa sahaja , kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya’ ” kata Jibril . Detik-detik semakin dekat , saatnya Izrail melakukan tugas . Perlahan roh Rasulullah ditarik . Nampak seluruh tubuh baginda bersimbah peluh , urat-urat lehernya menegang . ”Jibril , betapa sakitnya sakaratul maut ini ,” perlahan Rasulullah mengaduh .

Fatimah terpejam , Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka . ”Jijikkah kau melihatku , hingga kau palingkan wajahmu , Jibril ?” tanya Rasulullah kepada Malaikat penghantar wahyu itu . ”Siapakah yang sanggup melihat Kekasih Allah direnggut ajal ,” kata Jibril . Sebentar kemudian terdengar Rasulullah mengaduh , kerana sakit yang tidak tertahan lagi . ”Ya Allah , dahsyat nian maut ini , timpakan sahaja semua siksa maut ini kepadaku , jangan pada umatku .”

Badan Rasulullah mulai dingin , kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi . Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu . ”Uusiikum Bissolaati Wamaa Malakat Aimaanukum – Peliharalah solat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu .” Di luar pintu , tangis mulai terdengar bersahutan . Para sahabat saling berpelukan . Fatimah menekap tangannya ke muka . Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan . ”Ummati , Ummati , Ummati – umatku , umatku , umatku..”

Dan ,

Berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu . Kini , mampukah kita mencintai baginda SAW sebagaimana Baginda mencintai kita ?

Allahumma Solli ‘Ala Muhammad Wa’alaihi Wasahbihi Wasallim .

The Chosen One - Maher Zain

Your Face Is Bright – Raihan

My Ummah – Sami Yusuf

:: membawa pendengar kembali mengingati Baginda SAW dan menghidupkan kembali jalan perjuangan hidup baginda dalam kehidupan kita ::

*****


Demikianlah , sahabat-sahabatku . Betapa cintanya Rasulullah kepada kita . [ Pernah juga saya ceritakan tentang kasih sayang baginda dalam My-Beloved’s-Beloved-Is-My-Beloved-Too .]

Maaf jika saya katakan , pada waktu sekarang .. barangkali bukan sunnah Baginda sahaja yang tidak dihidupkan dalam kehidupan kita , selawat dan salam ke atas Baginda SAW juga agaknya jarang-jarang sekali dituturkan . Astaghfirullah . Teguran dan peringatan untuk saya juga . Benar atau tidak kenyataan saya , jawapannya ada pada diri kita sendiri . Usah memandang silap orang lain andai silap itu terpalit juga pada diri kita . J

Sebelum saya akhiri kalam ini , saya akan tinggalkan pembaca dengan satu persoalan .

à Tidakkah kita malu apabila berjumpa dengan Rasulullah SAW di akhirat kelak dengan penuh kemaksiatan dan kemungkaran , wahai remaja Islam sekalian .. ?


p/s : Usah gelisah apabila dibenci manusia kerana masih banyak lagi yang akan menyayangimu di dunia . Tetapi , gelisahlah apabila dibenci Allah kerana tiada lagi yang ’kan mengasihimu di akhirat kelak . Sangat bermakna . Wallahu’alam .
No comments:

[Apabila terkuaknya pintu kejahilan, mencurah-curah hidayah masuk melaluinya..]