.:Followers:.

Monday, August 15, 2011

Cita AL Haqirah.


"Cita itu harus semacam mana?""Cita ya? Pada saya cita adalah...mimpi. Mimpi indah yang membawa pelakunya untuk mengharap.""Jadi perlu letak di mana sebenarnya cita tu ?""Di sebelah doa dan usaha. Cita tu satu keinginan. Dan, keinginan bukan takdir. Keinginan tu adalah kehendak atau nafsu, ia buat kita bermimpi sesuatu yang indah mengikut kehendak kita. Tapi pada masa ia menjadi realiti atau hanyalah tinggal sebagai satu keinginan, semua adalah kehendak dan rahsia ALLAH.""Faham. Jadi apa wajarnya titik akhir sebuah cita ?""Wajarnya? Pengajaran dan pengalaman. Ya, titik akhirnya adalah pengajaran dan pengalaman. Di akhirnya nanti berjaya untuk di capai atau tidak hanyalah satu bonus. Kalau berjaya capai, ia adalah bonus yang baik. Gagal juga adalah bonus yang baik.""Ia boleh jadi perkara yang tak berpenghujung atau mungkin jugak terlampau singkat perjalanannya?""Ya. Tidak ada janji untuk ia terus jauh atau berhenti di pertengahan.""Jadi, cita yang macam mana yang akan membuat kita bangkit dan berjuang dengan sebenar-benarnya..?""Bila kita rasa ia berbaloi."Bisik hati, "Cita duniawi ialah perkara yang tidak berpenghujung dan mungkin juga terlampau singkat perjalanannya apabila kita tidak bisa mencapainya di suatu masa dan berputus asa, atau tidak minat atau terhalang atau apa sahajalah kemungkinannya..! Dan, cita ukhrawilah yang akan membuat kita bangkit dan berjuang dengan sebenar-benarnya, teman. Mekar mengharum, dengan cara yang benar dan tersendiri, yang halal dan diredhai."
"Bukankah cita itu keinginan nurani, dicapai dengan kepanjangan akal.""Dan apa bedanya dengan kata-kata saya tadi?""Tak ada. Barangkali. Maaflah. Intuisi saya tak habis lagi membelek kata-kata itu tadi.""Pengajaran dan pengalaman.""Ya. Ya, sudah bersedia membenamkan cita itu ke perdu sukma.""Nak menetap hati?""Lebih kuranglah. Tapi cita yang yang akan membuat saya bangkit dan berjuang dengan sebenar-benarnya, yang kamu kata kita rasa ia berbaloi."
Dengan lafaz biiznillah, aku menaip aksara demi aksara yang membentuk kata C-I-T-A kemudian terus disambung dengan Al-Haqirah 2011. - Eika Fereizya SM

No comments:

[Apabila terkuaknya pintu kejahilan, mencurah-curah hidayah masuk melaluinya..]